ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Послодавци и лица са инвалидитетом могу остварити подстицаје приликом запошљавања

28/08/2024 - Дешавања

Послодавци и лица са инвалидитетом могу остварити подстицаје приликом запошљавања

У просторијама Удружења родитеља д‌јеце са посебним потребама „Сунце“ данас је одржано предавање са циљем да се лицима са инвалидитетом приближе права која могу остварити приликом свог самозапошњавања или запошљавања код послодаваца.

Вјекослав Марковиновић из Од‌јељења за развој и унапређене запошљавања особа са инвалидитетом при Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида РС је истакао да путем установе ова категорија становништва може остварити новчане стимулансе при само запошљавању или поврат уплаћених доприноса, те да постоје финансијски пакети за оне који не могу да се формалнио запосле и послодавце које у радном односу имају лица са инвалидитетом.

– Посљедње двије године Фонд ове подстицаје проводи и исплаћује. Од ове године смо уредили да се средства дод‌јељују по висини процента инвалидности, а све у распону од 7.000 до 13.000 КМ. Та средства су намјењена опремању и прилагођавању радног мјеста особама са инвалидитетом, а уплаћују се на рачун лица или послодавца, а по уговору су дужни остати у радном односу најмање двије године, открио је Марковиновић.

Предавачи су учесницима приближили и теме које се тичу програма професионалне рехабилитације, права и обавеза послодаваца и запослених, могућности запошљавања особа с инвалидитетом, програма доступне подршке, прилика за дигиталну инклузију, уз остале припадајуће теме, каже координатор пројекта Индира Бундавица Пфајфер.

– Општи циљ пројекта „Утицај дигитализације на радна права особа са инвалидитетом у Дервенти“ је подржати унапређење радних права и интеграцију особа са инвалидитетом у процесу дигитализације локалног пословног окружења, а предавање је обухватило информације о дигиталним правима и могућностима запошљавања за особе с инвалидитетом с фокусом на регулативе које се односе на дигитална права запослених, адаптивне технологије за особе с инвалидитетом, као и прилике и изазове које дигитализација доноси на тржишту рада, истакла је Бундавица Пфајфер.

Овај пројекат проводи Удружење „СУНЦЕ“ Дервента у партнерству са Савезом МеНеРаЛи Бања Лука, а финансиран од стране ЕУ и настао је у оквиру пројекта „Иницијатива за људска права и антидискриминацију угрожених група“ којег проводе ЛИР ЦД и АСБ.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content